Proizvodnja:
Jedrska energija in zanesljivost obratovanja

Projekt

Ime projekta

Tehnološka nadgradnja popolnega simulatorja NEK

Namen projekta

Povečanje zanesljivosti obratovanja elektrarne

Glavni izzivi projekta

Simulator je po videzu popolna kopija glavne kontrolne sobe elektrarne z vsemi upravljalnimi mehanizmi in prikazovalniki podatkov. Z računalniškim modelom realistično ponazarja obnašanje elektrarne. Simulirani so vsi sistemi, ki se upravljajo iz glavne kontrolne sobe, ter sistemi, ki so bistveni za urjenje v uporabi obratovalnih postopkov. Simulacije pokrivajo celoten spekter normalnih obratovalnih stanj elektrarne in tudi nezgodne primere. Ker simulacije potekajo na računalniku, ki z leti hitro zastarajo, je bil izziv narediti računalniški model simulatorja, ki bi bil neodvisen od strojne opreme.

Rešitev je bila v virtualizaciji, ki je bila prvič izvedena v tako širokem obsegu. To je pomenilo tudi velik izziv tujemu dobavitelju simulatorja. Simulator je po novem virtualiziran, kar pomeni, da je neodvisen od strojne opreme in lahko deluje na kateremkoli sodobnem računalniku. Ob tem novi simulator omogoča uporabo 3D-aplikacij za poglobljeno spremljanje posameznih parametrov, ki med drugim tudi vplivajo na zanesljivost obratovanja elektrarne.   

Korist za širšo družbo

Simulator je nepogrešljiv del sistema za usposabljanje obratovalnega osebja. Ob naprednih orodjih, ki so zdaj na voljo, se dviguje tudi raven znanja operaterjev, to pa pozitivno vpliva na zanesljivost obratovanja elektrarne.

Na zanesljivost obratovanja vplivajo tudi druge možnosti, ki jih ponuja simulator, in sicer:

  • preizkušanje novih obratovalnih postopkov,
  • predhodno vgrajevanje nove opreme na simulator in
  • usposabljanje obratovalne ekipe na novi opremi, preden je ta nameščena na elektrarni.

Velika zanesljivost obratovanja pomeni, da obstaja manjša verjetnost, da ostanemo brez oskrbe z elektriko.

nazaj
Koristi
Slovenija
Svet
Izzivi
Projekt
Intervju
Pri pripravi vsebine Proizvodnja je sodeloval/a:
Matjaž Žvar
Matjaž Žvar
vodja strokovnega usposabljanja, NEK

Matjaž Žvar je zaposlen v Nuklearni elektrarni Krško. Je vodja službe strokovnega usposabljanja in inženir izmene v kontrolni sobi, kjer je v preteklosti opravljal delo operaterja reaktorja in glavnega operaterja reaktorja.

Je član delovne skupine v mednarodni agenciji za atomsko energijo (MAAE) za področje razvoja kadrov. Sodeluje v tehničnih podpornih misijah svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, kar potrjuje, da so znanje in izkušnje, ki jih imajo v NEK, cenjeni tudi v svetu. Slovenijo zastopa v svetovnem združenju uporabnikov simulatorjev (USUG), ki so popolne kopije kontrolnih sob in s tem nepogrešljiv del sistema za usposabljanje obratovalnega osebja v elektrarnah.

V iEnergiji sodeluje pri temi Jedrska energija in zanesljivost obratovanja

Vsebino nenehno dopolnjujemo in osvežujemo. Zagotovi si redno obveščanje, prijavi se na e-novičnik.

e-novičnik