Hranilniki:
Napredni sistemski hranilniki energije

Svet

Primer iz prakse: Avstralija in 100-megavatni hranilnik

Dejanska vloga sistemskih, baterijskih hranilnikov energije na prihodnjih energetskih trgih bo odvisna od njihovega ekonomskega potenciala.

Avstralija v okviru svojega sklada za obnovljive tehnologije (Rebewable Technology Find) s proračunom v vrednosti 150 milijonov dolarjev financira projekt namestitve 100-megavatnega hranilnika v državni lasti, obratovanju in vzdrževanju.

Več informacij
Energy Networks in Premier of South Australia

Primer iz prakse: Severna Amerika (projekt McHenry) in enajst 1,8-megavatnih hranilnikov

Podjetje EDF Renewables je razvilo inovativen sistem za skladiščenje energije, ki združuje baterijski hranilnik energije in računalniško vodeni nadzorni sistem. Objekt zajema enajst 1,8-megavatnih zabojniških hranilnikov, od katerih je vsak opremljen z litij-ionskimi baterijami.

Kombinacija sistemskega hranilnika in pametnega sistema upravljanja zagotavlja dinamično rezervo moči, s katero ponujajo večjo prožnost lokalnemu operaterju omrežja.

Vir in več informacij

Projekt McHenry

Projekt McHenry
Vir: https://www.edf.fr

Bela knjiga ameriškega podjetja Doosan Grid Tech o pomenu, razvoju in koristih hranilnikov energije (Making Utility-Integrated Energy Storage a Used, Useful and Universal Resource, september 2017, v angleškem jeziku)

Več informacij

Povezave na podjetja z zanimivimi projekti na področju razvoja hranilnikov energije

nazaj
Koristi
Slovenija
Svet
Izzivi
Projekt
Intervju
Pri pripravi vsebine Hranilniki je sodeloval/a:
Uroš  Salobir
Uroš Salobir
mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije, Eles, d.o.o.

Mag. Uroš Salobir je v Elesu direktor Področja za strateške inovacije, ki ga je družba ustanovila zato, da bi še močneje podprla pripravo in izvajanje inovacijskih projektov in jih približala ključnim strateškim ciljem njenega prihodnjega razvoja.
Njegove izkušnje segajo na področja obratovanja elektroenergetskih sistemov, delovanja električnega trga ter koordinacije infrastrukturnih in tehnično informacijskih sistemov na nacionalni in mednarodni ravni.

V iEnergiji sodeluje pri temi Napredni sistemski hranilniki energije

Vsebino nenehno dopolnjujemo in osvežujemo. Zagotovi si redno obveščanje, prijavi se na e-novičnik.

e-novičnik